Få prisförslag
  • Hemförsäkring
  • Ge tillbaka
  • Hedvig Zero
  • Om Hedvig
  • Få prisförslag
  • Blogg
  • Varför vi startade Hedvig

Varför vi startade Hedvig

Lucas Carlsén
04 juli 2018
Lucas Carlsén

Försäkring är en tjänst som är svår att älska.

Ändå är det något som nästan alla har. Man betalar för den varje månad. Och när det är dags att använda den så är det nästan alltid krångligare än vad det borde vara.

Vi funderade länge över det här. Varför är det inte enklare att få hjälp när man behöver det? Varför alla dessa blanketter och telefonköer för att kunna anmäla en skada?

Svaret visade sig vara enkelt – den affärsmodell som försäkring bygger på är trasig.

Hur då?

Det är enkelt. Försäkringsbolag har all anledning att göra det svårt för dig att få betalt när du behöver hjälp. För ju mindre de betalar ut, desto större vinst kan de göra.

“Från insidan av försäkringsbranschen såg vi hur detta påverkade allt, och kände att vi var tvungna att göra något åt det.”

Så vi startade Hedvig.

Det vi har gjort är att designa om försäkring från grunden - för att göra det rättvist. Det betyder att försäkring hos Hedvig fungerar annorlunda. Istället för att 100 % av det du betalar för din försäkring går till oss tar vi bara en fast avgift ur din månadskostnad för att sköta tjänsten. Resten av pengarna öronmärks för att gå till utbetalningar för skador. Så när du behöver hjälp får du betalt blixtsnabbt - Hedvig har inget att vinna på att göra det onödigt krångligt...

Och om det finns pengar kvar när året är slut, så behåller vi inte dem. Det skulle ge oss fel incitament. Istället donerar vi allt som blir över till välgörenhet. Du som användare väljer var du vill att din del ska gå. Genom att ändra den trasiga försäkringsmodellen och använda smart teknologi har vi istället fokuserat på att göra försäkring radikalt enkelt.

Men missförstå oss inte. Vi har ingenting emot vinst. Det vi inte tål är tjänster som är medvetet oschyssta, som medvetet skapar friktion och som medvetet försämrar användarupplevelsen i syfte att tjäna mer pengar.

Det var därför vi startade Hedvig.

Kom igång med Hedvig